Naročila prejeta do 14 ure odpošljemo še isti dan
Dobrodošli! Lahko se prijavite ali ustvarite račun.
 • Varen nakup
  VAREN NAKUP

  100% garancija

 • Brezplačna dostava
  BREZPLAČNO

  dostavimo nad 50€

 • Svetovanje
  SVETOVANJE

  pri izbiri in nakupu

 • Plačilo ob dobavi
  PLAČILO OB DOBAVI

  preprosto in 100% varno

Vaša košarica je prazna!

Spomladansko čiščenje bazena

Spomladansko čiščenje bazena

Pomlad je pravi čas, da začnete s spomladanskim čiščenjm bazena, tako da bo odlično pripravljen za uporabo v vročih poletnih mesecih. Spomladansko čiščenje izvedite v naslednjih korakih:

Odstranite pregrinjalo za bazen

Čiščenje bazena spomladi pričnite tako, da odstranite pokrov bazena, oziroma pregrinjalo za bazen s katero ste imeli bazen zaščiten pred zunanjimi vplivi. Če ste bazen imeli pokrit s bazenskim prekrivalom, morate najprej odstraniti vodo, ki se je nabrala na njem. To lahko preprosto storite z majhno potopno črpalko, pri tem pa pazite, da ne bazenskega prekrivala. Pomagajte si z zategovanjem prekrinjala na straneh, tako da se bo voda kopičila v osrednjem mestu. Za odstranjevanje umazanije, listja in drugih smeti, uporabite metlo. Ko je bazensko prekrivalo dovolj očiščeno in voda odstranjena, ga prepognite na pol po dolžini bazena in potegnite iz bazena na gladko površino. Če je mogoče naj bo površina na kateri boste ponovno razpeli bazensko prekrivalo nekoliko nagnjena, tako da jo boste lahko enostavno oprali s vrtno cevjo. Preden prekrivalo zložite in pospravite, se naj dobro posuši, da na njem ne bo zrasla plesen.

Čiščenje bazenskega filtra

Preden se lotite odstranjevanja vode, ki je prezimila v bazenu, preverite delovanje bazenskega filtra in očistite skimer ter grobi filter pred črpalko, da v njem ne bo listja in drugih smeti. Preverite stanje tesnil in cevi, ki so morda pozimi postale krhke in razpokane. Po potrebi jih nadomestite z novimi.Filtrirne naprave zahtevajo temeljito čiščenje, še posebej, če jih niste temeljito očistili in pripravili na zimovanje jeseni. Peščeni filter lahko očistite na več različnih načinov, a najpogosteje se čisti z izpiranjem in uporabo čistilnih sredstev za vodne filtre. Če je pesek v peščenem filtru starejši od pet let pa je zelo priporočljivo, da se menja tudi pesek za filter. Kdaj točno je priporočljivo menjati pesek v vašem peščenem filtru si lahko preberete v članku "Kdaj menjati pesek v filtru?".

Čiščenje dna bazena

Pred prvim polnjenjem bazena je iz bazena potrebno odstraniti smeti, ki so se nabrale na dnu bazena. Najbolje je da iz bazena odstranite umazano vodo in pobrišite dno z mokro krpo, lahko pa s pomočjo filtrirnega sistema odstranite smeti iz dna. Bazen napolnite na normalno raven vode, ter vklopite filtriranje vode. Počakajte nekaj časa, da se težki delci vsedejo na dno bazena. Preden začnete sesati umazanijo iz dna bazena, nastavite filtrirni sistem na izplakovanje, kar pošlje posesane smeti mimo filtra in ne onesnažuje peska v filtru. V primeru da vaš sistem za filtriranje nima te funkcije, odstranite cev med filtrom in črpalko ter jo pritrdite neposredno na povratni vod črpalke. Voda bo tako krožila samo skozi črpalko preko filtra črpalke za velike delce, ki ga je potrebno čistiti med procesom čiščenja s sesanjem. Na cev pritrdite skim-vac adapter (vakumska glava) in ga porinite v povratni curek, ki s pomočjo vode iz cevi odstrani zrak. Nato adapter porinite v skimmer. Sesalni nastavek na drugi strani cevi nato s pomočjo teleskopske palice počasi premikajte po dnu bazena, tako da boste posesali vse smeti.

Kemijsko čiščenje in priprava bazena

Stene bazena nežno očistite s priporočenimi čistili, ki jih na stene nanašajte s čopičem ali nežno gibico. Pri tem uporabljajte zaščitne rokavice, saj lahko nekatera čistila škodujejo koži. Za čiščenje bazenov, ki so obloženi z granitom ali ploščicami, lahko uporabite enaka čistilna sredstva, kot jih uporabljate za čiščenje kopalniških ploščic in površin. Pred polnjenjem bazena z vodo pa obvezno površine dobro splaknite s curkom vode in vodo odstranite iz bazena. Pred prvim kopanjem, po navodilih proizvajalca, preverite kakovost vode v bazenu s sredstvi za analizo vode! Po dodajanju kemikalji za pripravo bazenske vode (dezinfekcija in uravnavanje pH), zaženite črpalko za najmanj osem ur, da se kemikalije temeljito vmešajo v vodo in obtok. Ponovno preverite pH vrednost, ki običajno leži med 7,4 in 7,6. Nekateri lastniki bazenov v tem trenutku dodajajo tudi sredstva za preprečevanje nastajanja alg.


Vprašanja ali komentarji na članek "Spomladansko čiščenje bazena"

Pošljite nam vaše vprašanje ali komentar

Vaše Ime:


Vaše vprašanje ali komentar:Note: HTML koda se ne prenaša!

Vpišite kodo v polje spodaj: